Visszatértek a kiváló diákok

Kétnapos rendezvénnyel ünnepel a Lovassy László Gimnázium

Visszatértek a kiváló diákok

Veszprém - Háromszáz éve telepedtek le a piaristák Veszprémben, a háromszáz éves Lovassy László Gimnázium kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel.


Napló - 2011. október. 22. szombat | Szerző: Balla Emőke
Bár az ünnepi szentmisét és a központi ünnepséget ma délelőtt tartják, a Lovassy László Gimnáziumban pénteken elkezdődtek a kísérő rendezvények. A kerekasztal-beszélgetéseken egykori lovassys diákok számoltak be az iskolához fűződő élményeikről, pályájukról, életükről.

Egykori diákok az évfordulón

A sport, zene és film, építészet, politika, színház, ének, valamint a film, fotó, média kategória képviselői egy-egy tanteremben,  tornateremben osztották meg gondolataikat a diákokkal. A legnagyobb érdeklődés a politikusok - Mesterházy Attila, dr. Navracsics Tibor és Pál Béla - beszélgetését kísérte. Itt többek között elhangzott, hogy politikusnak lenni nagy felelősség, nagy önkontrollal kell rendelkeznie.


Visszatértek alma materükbe a Lovassy László Gimnázium öregdiákjai: politikusok, zenészek, filmesek, építészek, színházi és média szakemberek, énekesek, filmesek, sportolók meséltek életükről. További fotókért kattintson a képre! (Fotó: Penovác Károly)A legnehezebb bocsánatot kérni és bevallani, ha valamit elrontottak, holott a politikusok is hibáznak. A kerekasztal-beszélgetéseken és az Életutak rendezvényeken olyan előadók vettek részt, akik saját területükön, szakmájukban kiemelkedő eredményeket értek el. A délutáni gálaműsorban fellépett a Swing-Swing együttes, Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója, Kovács Attila zeneszerző, Nagy Marianna és Hajdú Péter néptáncosok, Tóth János operaénekes, Kováts Péter hegedűművész,  Kovács Gáborján, a Bran együttes alapítója és M. Tóth Géza filmrendező.

A kétnapos rendezvény  a székesegyházban   ünnepi szentmisével folytatódik ma reggel kilenc órakor, majd a várban emléktáblát avatnak. A központi ünnepség tizenegy órakor lesz a Lovassy gimnáziumban. Bemutatják a gimnázium Jubileumi évkönyvét, az Asztalos István szerkesztette    interjúkötetet,  beszélgetőkönyvet, valamint Lichtneckert András és  Tölcséry Ferenc   A veszprémi piarista gimnázium története az alapítástól az államosításig, 1711-1948 című  kötetét. A program zárásaként megnyílik a felújított iskolatörténeti kiállítás is.